Сучасними пріоритетами співпраці Мінсоцполітики з Європейською Комісією визначено соцзахист внутрішньо переміщених осіб, імплементація євродиректив і реформування інспекції праці

22 листопада заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Устименко провів робочу зустріч з представником Групи підтримки Європейської Комісії для України Хосе Романом Леоном Лорою. Основними темами для обговорення стали проекти та реформи, які реалізуються в Україні за підтримки ЄС, зокрема у сферах соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, інспекції праці та виконання планів імплементації євродиректив, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Під час обговорення проекту модернізації Державної служби з питань праці представник Групи підтримки Європейської Комісії для України заявив, що угода про фінансування цього проекту передбачає бюджет у 1 млн євро. „Однією з основних цілей реформи інспекції праці є боротьба з тіньовою економікою та підвищення добробуту громадян”, - заявив Хосе Роман Леон Лора.

У відповідь Сергій Устименко подякував представникам Європейської Комісії та Групі підтримки ЄК України за допомогу в ході реалізації реформ в Україні. Він також відзначив важливість проекту реформування Державної служби з питань праці для України. „Реформа інспекції праці важлива для України як у контексті реалізації проектів з модернізації, так і в імплементації конкретних директив ЄС”, - заявив Сергій Устименко та наголосив на необхідності комплексної співпраці Групи підтримки Європейської Комісії України з різними галузевими міністерствами, оскільки директиви ЄС у сферах охорони здоров’я і безпеки на робочому місці одночасно відносяться до компетенцій кількох центральних органів виконавчої влади, зокрема МОЗ та МВС.

 Сергій Устименко також поінформував присутніх про ситуацію із відновленням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. За його словами, Міністерство соціальної політики здійснює щотижневе інформування представництва ЄС, Міністерства фінансів, Міністерства закордонних справ та Кабінету Міністрів України щодо показників відновлення вказаних виплат. Станом на 16 листопада до органів соціального захисту населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365 „Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”надійшло 428 085 заяв щодо призначення (відновлення) соціальних виплат, по яких проведено 389 417 перевірок наведених у довідці про взяття на облік відомостей про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи та складено акти обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Таким чином, відсоток складених актів обстеження матеріально-побутових умов сімей станом на 16.11.2016 складає 91%.

Комісіями з питань призначення (відновлення) соціальних виплат прийнято рішення щодо поновлення або відмови у поновленні виплат 366 171 внутрішньо переміщеній особі, або 85,5% кількості внутрішньо переміщених осіб, які звернулися за поновленням соцвиплат, з них:

прийнято рішення щодо поновлення соціальних виплат 274764 внутрішньо переміщеним особам (64,2% від поданих заяв), в т. ч. пенсій – 137618 особам;

прийнято рішення щодо відмови у поновлені соціальних виплат 91407 особам (21,36%), в т. ч. пенсій 70631 особі (у зв’язку з відсутністю осіб за вказаним місцем проживання).

Відсоток прийнятих рішень щодо поновлення (відмови у поновленні) соціальних виплат зріс з 73,9% станом на 29.09.2016 до 85,5% станом на 16.11.2016.

Наголошено, що наразі Урядом здійснюються заходи, які відповідають рекомендаціям, зазначеним у звіті Європейської Комісії „Оцінка комплексу заходів, які вживає Уряд України щодо надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам”.

 

Джерело

Урядовий портал

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)