Актуальне навчання для державних службовців

З метою дотримання посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави вимог Закону України «Про запобігання корупції» та уникнення помилок під час внесення до електронної декларації даних про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області проведено навчання на тему: «Використання електронної майнової декларації - ефективний антикорупційний інструмент».

 Головний спеціаліст з питань протидії корупції Ангеліна Мусієнко звернула увагу присутніх на загальні питання впровадженого електронного декларування, ключові положення законодавства щодо декларування, ознайомлення з користуванням новою системою електронного декларування на основі розроблених НАЗК методичних та навчальних матеріалів.

Під час навчання вказано на відмінність від паперової декларації. Онлайн-декларація замінить стару – паперову.  Відтепер достовірність даних перевірятиме не фіскальна служба, а представники Національного агентства з питань запобігання корупції. А інформація про майно посадовців є відкритою. Ознайомитися з нею на відповідному сайті може кожен бажаючий.

Ангеліна Мусієнко акцентувала увагу на нововведення, а саме - на кримінальну відповідальність за внесення недостовірної інформації до декларації. Відповідальність за несвоєчасне подання декларації за статтею 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення на ставатиме лише у разі, якщо це буде вчинено без поважних причин. Переліку поважних причин закон не містить - вони будуть визначатися на розсуд суду. Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягнутиме адміністративну або кримінальну відповідальність залежно від розміру різниці між завідомо недостовірними та дійсними відомостями.

Сьогоднішнє навчання є досить актуальним, адже державні службовці які заповнювали декларації зіткнулися з конкретними питаннями, які потребують допомоги фахівців.

З 1 січня 2017-го заповнення електронної декларації буде обов’язковим не тільки для високопосадовців.  Її заповнюватимуть усі, хто раніше подавав документ у паперовому вигляді.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)