Виявлення нещасних випадків на виробництві та якісне розслідування – запорука соціального захисту потерпілих

Разом із попередженням травматизму важливим завданням для фахівців Управління Держпраці у Кіровоградській області залишається виявлення прихованих нещасних випадків на виробництві, про які роботодавці не повідомляють, та проведення їх якісного розслідування.

 Одним із результатів роботи є співпраця з лікувально-профілактичними закладами, які надають Управлінню інформацію про зареєстровані ними випадки. З початку поточного року надійшло близько ста екстрених повідомлень про звернення потерпілих. Доведено, що більше половини з них пов’язані саме з виробництвом. Вивчається й перевіряється інформація про травмування працівників із засобів масової інформації.

Торік у серпні сторож Рівненського сільського комунального підприємства (Новоукраїнський район) відпрацював зміну, а на наступну не вийшов. На зв'язок чоловік теж не виходив. Знайшли його більше ніж через два тижні без ознак життя в каналізаційно-насосній станції. Наприкінці 2015 року стався ще один нещасний випадок з працівником ПП «Нафто-Ухта» (Кіровоградський район). На працівника з автокрана впала частка бетонної напіврами і травмувала насмерть.

Чому про ці випадки не повідомили в Управління Держпраці роботодавці: не знали, що потрібно, не захотіли?.. Про все це стало відомо із місцевої газети та інтернет – ресурсів області. Інформація стала приводом для проведення спеціальних розслідувань.

В кінці березня 2016 року два робітники рибної дільниці фермерського господарства (Олександрівський район) перевантажували рибу з басейнів до риболовецьких садків у ставку. Один із них вирішив у човні обпливти ставок і подивитись, чи ніхто із сторонніх не ловить рибу. Наступного дня виявили пустий човен, а про зникнення працівника повідомили в поліцію. Його тіло знайшли аж 13 квітня. Згідно з висновком «Кіровоградського обласного бюро судово-медичної експертизи» смерть настала внаслідок утоплення у воді. Керівництво підприємства не було обізнане в тому, що випадки зникнення працівників розслідуються й Управлінням Держпраці. Розслідування було проведене на підставі звернення дружини потерпілого.

Несвоєчасна передача підприємством до Управління повідомлення про нещасний випадок або непередача такого повідомлення є одною з основних причин затримки у проведенні спеціальних розслідувань нещасних випадків у визначений термін - 10 днів. Веденню розслідування також не сприяють несвоєчасне отримання головою комісії висновку судово-медичної експертизи про причину смерті, лабораторних даних про наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів, отруйних речовин, матеріалів розслідування катастрофи, аварії чи пригоди (події) на транспорті (ДТП), підготовлених відповідними органами. Детальний аналіз якості розслідувань було зроблено під час колегії Управління за підсумками роботи за 9 місяців поточного року. Відповідальним особам доручено посилити контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування нещасних випадків, їх документальним оформленням та веденням обліку відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року № 1232 та розробленої дорожньої карти проведення спецрозслідувань.

В кінці жовтня поточного року начальник Управління Сергій Подорожний видав наказ «Про затвердження Порядку дій працівників Управління Держпраці у Кіровоградській області при отриманні екстреного повідомлення від медичного закладу про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві». Порядком передбачено : 

після надходження до Управління екстреного повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві від лікувально-профілактичного закладу або від станції швидкої медичної допомоги на паперовому носії реєструвати його у спеціальному журналі у секторі розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму та спрямувати до відповідного відділу (сектору) Управління за напрямом нагляду для здійснення контролю за своєчасністю та об’єктивністю проведення роботодавцем розслідування, підготовкою відповідних матеріалів, веденням обліку та вжиттям заходів до усунення причин нещасних випадків.

У разі виявлення обставин, за якими нещасний випадок має ознаки невиробничого характеру державний інспектор за напрямом нагляду отримує письмові пояснення від роботодавця та потерпілої особи і передає їх до сектору розслідування.

Якщо до Управління протягом п’яти робочих днів з моменту реєстрації екстреного повідомлення від роботодавця не надійшли акти за формою Н-5 та Н-1 (у разі визнання випадку таким, що пов’язаний з виробництвом) або повідомлення (про випадки, що підлягають спеціальному розслідуванню), такі нещасні випадки можна розглядати як приховані.

Згідно з п. 34 Порядку у разі приховування факту настання нещасного випадку посадова особа відповідного відділу Управління приймає рішення щодо видачі роботодавцю припису за формою Н-9.

Примірники затверджених актів за формою Н-5 і Н-1, надіслані роботодавцем до Управління, реєструються і з відповідною резолюцією начальника Управління або його заступника спрямовуються через сектор розслідування до відповідного відділу (сектору) за напрямом нагляду.

Посадові особи відділів (секторів) відповідного напрямку нагляду Управління перевіряють затверджені роботодавцем акти за формою Н-5 і Н -1 і, у разі невідповідності висновків про обставини і причини настання нещасного випадку вимогам Порядку та НПАОП, приймають рішення щодо видачі роботодавцеві припису за формою Н-9.

Реєстрація приписів за формою Н-9 здійснюється у секторі розслідування. Після складання припису та перед видачею його роботодавцеві текст припису надається на погодження до сектору розслідування. Посадова особа Управління, яка видала припис за формою Н-9, здійснює контроль за видачею роботодавцем у п’ятиденний строк наказу про вжиття зазначених у приписі заходів та притягненням до відповідальності працівників, які допустили порушення вимог законодавства про охорону праці.

Посадові особи Управління в установленому порядку притягують до адміністративної відповідальності роботодавців за:

• несвоєчасність та необ’єктивність проведення розслідування нещасних випадків, невжиття заходів до усунення причин їх настання.

• невиконання у встановлений термін приписів за формою Н-9.

Управлінням постійно здійснюється аналіз рівня травматизму на підприємствах області. Кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, порівняно із минулим роком зросла і фахівці Управління докладають всіх зусиль, щоб позбутися такого негативного показника, проводять перевірки підприємств, превентивні заходи. Виявлення прихованих нещасних випадків не робить позитивною статистику виробничого травматизму, однак ця робота, а також об’єктивне та своєчасне розслідування дозволяє захистити постраждалих працівників та їх родини в частині дотримання конституційних прав, забезпечити їм страхові виплати.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)