В ході моніторингу трудових відносин в смт. Новоархангельську виявлені фізичні особи – підприємці, які використовували неоформлену працю

Фахівці відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу в смт.Новоархангельську з питань оформлення трудових відносин.

 Були обговорені питання щодо легалізації найманої праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та порядок накладення штрафних санкцій.

Питання оформлення найманих працівників на сьогодні є одним з проблемних і гострих. Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою. І це далеко не все чого позбавляється найманий працівник. Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, громадянин автоматично та власноручно позбавляє себе права на рівність у своїй гідності та правах. 

В ході моніторингу трудових відносин в смт. Новоархангельську було виявлено 3 фізичні особи – підприємці, які використовували неоформлену працю, у зв’язку із чим у них проведені інспекційні відвідування. В ході відвідувань з працівниками укладені трудові договори.

В той же час, фізичні особи – підприємці будуть притягнені до адміністративної відповідальності згідно з ч. 3 статті 41 КУпАП, якою передбачено, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кожен з них був попереджений, що у разі вчинення такого ж порушення, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення, до них буде застосований штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)