Кіровоградщина: фахівець Управління взяла участь у тренінгу з протидії торгівлі людьми

Начальник відділу Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області взяла участь у тренінгу «Вплив війни в Україні на ситуацію з торгівлею людьми. Виявлення та перенаправлення постраждалих від торгівлі людьми», який був проведений у м. Кропивницькому громадською організацією «Чистий аркуш».

Метою заходу було надання методичних рекомендацій щодо дотримання законодавства України у сфері протидії торгівлі людьми, сприяння посиленню координації діяльності структур, які здійснюють заходи з даного напрямку в громаді, надання рекомендацій щодо ефективної та якісної допомоги постраждалим, консультування з розробки та проведення інформаційних заходів.

Нагадаємо що торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ столітті для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.

Закон України “Про протидію торгівлі людьми” визначає поняття. Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином (ст. 149).

З початку війни ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Це пов’язано з тим, що частина людей виїхала на тимчасове місце проживання до інших країн, частина переміщена всередині держави, а значна кількість людей примусово вивезені на територію росії та білорусі. Злочини, вчинені представниками держави-агресора стосовно мирного населення України, зокрема, їх незаконне утримування, перебування в полоні та використання у збройному конфлікті, загострили проблему.

Експлуататори отримують вигоду, прибуток через використання інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами. Вербувальниками стають знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність та збройні конфлікти;
    • торгівля людьми з метою вилучення органів, примусового сурогатного материнства тощо.

    Ознаки того, що людина потрапила у ситуацію пов’язану з торгівлею людьми:

    • забрали паспорт або інші документи;
    • позбавляли вільного пересування та спілкування з рідним;
    • погрожували, били або ґвалтували, знущалися або чинили психологічний тиск;
    • примушували виконувати роботу, якою не хотіли займатися, застосовуючи фізичне чи психологічне насильство;
    • примушували відпрацьовувати вигадані борги;
    • була відсутня можливість за власним бажанням кинути роботу;
    • примушували працювати понаднормово;
    • проти волі використовували у збройному конфлікті.

    Торгівля людьми визнана міжнародною проблемою. Розв’язання її потребує як національних так і міжнародних спільних дій та співробітництва.

     

     

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)