Проведено профілактичну роботу з питань безпеки праці під час весняно-польових робіт

Фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провів інформаційно-роз’яснювальний захід з працівниками одного із сільськогосподарських підприємств Кропивницького району з питань безпеки праці під час весняно-польових робіт.

          Було вказано на першочергові заходи:

- отримати дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки, та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки;

- організувати роботу служби охорони праці; 

- забезпечити проведення навчання та перевірки знань працівників щодо дотримання правил безпечного виконання робіт, за необхідністю проходження стажування працівників, проведення інструктажів з охорони праці; 

- забезпечити проходження працівниками медогляду коштом підприємства;

- забезпечити працівників засобами індивідуального захисту;

- перед початком посівної розробити та затвердити технічні/технологічні карти (схеми) робіт, з усіма аспектами безпечної організації виробничих процесів;

- організувати безпечний процес та технічне обслуговування автомобілів та тракторів;

- контролювати дотримання працівниками вимог правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни.

         Ознайомлено керівника та працівників з питань протидії мобінгу на робочому місці.

  Також наголошено, наслідки війни матимуть тривалий вплив на ментальне здоров’я населення, що працює, а також на молоде покоління, яке ще має вийти на ринок праці. Тому підприємствам і організаціям потрібно забезпечити підтримку психологічно здорового робочого середовища та постійно вдосконалювати й посилювати цю підтримку. Тож психосоціальна підтримка на робочому місці має ґрунтуватися на політиці, яка включає чіткі й зрозумілі для кожного працівника повідомлення про те, що вплив війни на людину і сферу праці визнається, а психологічний добробут кожного працівника й працівниці має пріоритетне значення.

Доведено до відома, що заходи програми психосоціальної підтримки працівників відповідають трьом стратегіям профілактичних втручань:

- універсальні (на рівні всього підприємства та всіх працівників);

- вибіркові (на рівні окремого робочого місця чи окремих груп працівників);

- індивідуальні (на рівні окремого працівника).

Усі ці стратегії містять дії, спрямовані на запобігання, захист, зміцнення та підтримку ментального здоров’я працівників шляхом організаційних змін (умови роботи, дизайн робочого місця, робоче навантаження тощо), інформаційно-навчальних заходів і доступу до отримання медичних, психологічних та соціальних послуг.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)