З працівниками лабораторії спостереження за забрудненням атмосферного повітря проведено роз’яснювальну роботу з гігієни праці

Фахівець відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками лабораторії спостереження за забрудненням атмосферного повітря Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології.

 До проведення заходу, були залучені фахівці, які безпосередньо виконують роботи з хімічними речовинами: начальник лабораторії, хімік, технік лаборант, спостерігач за забрудненням атмосферного середовища, технік з експлуатації та ремонту устаткування.

Інспектор звернула увагу на шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які можуть впливати на працівників під час виконання робіт з хімічними речовинами. Зазначено, що у робочій зоні хімлабораторії вміст пилу, газів і пари шкідливих речовин не повинен перевищувати гранично допустимої концентрації.

Наголошено, що припливно-витяжну вентиляцію в  приміщенні лабораторії необхідно вмикати за 30 хвилин до початку проведення робіт і вимикати після закінчення. При цьому спочатку вмикати витяжну вентиляцію, а потім припливну; вимикати навпаки.

Роботи в лабораторії повинні проводитися тільки при справній вентиляції.  В разі виконання робіт з хімічними речовинами, роботи слід проводити тільки у витяжних шафах. Витяжні шафи повинні бути обладнані відсмоктувачами.

Також у процесі спілкування нагадано, що роботодавець зобов'язаний за рахунок власних коштів забезпечити організацію проведення попередніх медичних оглядів працівників хімічних лабораторій під час прийняття на роботу, а протягом трудової діяльності - періодичні медичні огляди відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246.

Для захисту працівників хімічних лабораторій від дії небезпечних та шкідливих факторів необхідно використовувати засоби колективного захисту. Працівники хімічних лабораторій повинні забезпечуватися спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ.

Також присутніх поінформовано про переваги запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний час, недопущення дискримінації стосовно ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД, забезпечення рівних умов праці для осіб з інвалідністю, недопущення мобінгу на робочому місці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)