Психосоціальна підтримка на робочому місці - головна тема низки інформаційних семінарів у закладах освіти м. Світловодськ

У м. Світловодську фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградської області провела інформаційні заходи у закладах освіти щодо збереження ментального здоров’я працівників та запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний і післявоєнний час.

 

Під час зустрічі інспектор зазначила, що війна має надзвичайно серйозний вплив на психологічний стан людини. Вона змушує нас не тільки стикатися з фізичною небезпекою, а й переживати емоційний стрес та травматичні події. Відбувається порушення звичних життєвих ритмів, що може викликати депресію, тривожність та інші негативні емоції.

На фоні подій і новин про війну розвивається емоційна втома або виснаження. Люди перебувають в стані постійного стресу, вони переживають за своє життя та життя своїх близьких, постійно читають тривожні новини, непокояться про своє майбутнє. Все це перевантажує психіку та нервову систему і спричиняє емоційну втому.

Попри воєнні дії мільйони українців продовжують працювати. Стрес, психологічні травми й інші проблеми, з якими стикаються працівники, не лише погіршують якість їхнього життя, але і знижують продуктивність праці, підвищують ризики нещасних випадків на роботі.

Зберегти ментальне здоров’я працівників і сталість бізнесу у воєнний і післявоєнний час допомагають політика і програма психосоціальної підтримки на робочому місці.

Запровадження програми психосоціальної підтримки підсилить значення та відкриє шлях до профілактики інших психосоціальних ризиків у сфері праці. Психосоціальна підтримка є частиною заходів, які можуть бути інтегровані в загальну політику і програму безпеки й здоров’я на роботі.  

 Організації, які надають психосоціальну підтримку, виявляють свою готовність до дбайливого ставлення до працівників та визнають, що їхнє емоційне та психологічне благополуччя має прямий вплив на продуктивність та якість виконаної роботи.

Фахівець  також  наголосила, що системна турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини.

Крім цього, присутні були проінформовані про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану.

Актуальна інформація з питань психосоціальної підтримки на робочому місці: https://pratsia.in.ua/.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)